diumenge, 31 d’octubre del 2010

Entrevista amb Ramon Muntaner i Angela Domínguez (SGAE)

Hola a tothom.

Ha passat l'estiu i la tornada (aquest setembre) ha estat bastant més dura del que m'esperava (coses d'Eòlia). Tot i així, hem fet ja la primera de les visites institucionals a l'SGAE per presentar l'associació i veure quin ressò obteníem. La visita a l'SGAE havia de ser a finals de juliol, es va posposar al 7 de setembre, i, endarrerint-ho de setmana en setmana, ens vam reunir amb el Ramon Muntaner i l'Agnela Domínguez (Directora d'Activitats i Comunicació) el dimecres 22 de setembre. Per part de la junta de l'associació hi vam anar l'Ever Blanchet i jo (havien de ser-hi també el Gerard Vázquez, el Jordi Barra i la Carolina Llacher, que aquell dia no podien, però per evitar un nou endarreriment vam decidir no posposar-ho).

La reunió tenia com a objectiu presentar l'associació (incipient, amb socis potencials més que amb socis reals). Vam plantejar la situació de desigualtat respecte als altres sectors de la professió i l'objectiu de funcionar, principalment, com a sindicat. I vam recordar el relatiu fracàs històric (respecte als últims 20 anys d'història d'aquest país) pel que fa al veritable desenvolupament de la dramatúrgia que faci equiparable la nostra situació a la d'altres centres teatrals de producció. Plantegem el fet que del malestar del col·lectiu sorgeix la idea de l'associació. A més de tasques sindicals imprescindibles, el segon objectiu immediat és el de crear sinèrgies professionals amb totes les institucions (polítiques, institucionals, teatrals). En aquest sentit, l'SGAE és la primera visita.

Plantegem, en aquest punt, una sèrie de projectes per veure si i com pot ajudar-nos l'SGAE:

1) Necessitat de crear una web. Volíem saber si l'SGAE estaria disposat a contribuir d'alguna manera a posar-la en marxa.

2) Possibilitat d'accedir a tenir un despatx fix a les mateixes dependències de l'SGAE.

3) Ajut a l'hora de crear activitats dramatúrgiques del tipus cicles i conferències.

4) Interès per a ajudar a desenvolupar programes per al desenvolupament real de la dramatúrgia.

5) A llarg termini, interès per a crear un espai teatral específicament dedicat a la dramatúrgia.

L'acollida, per part del Ramon Muntaner i de l'Agnela Domínguez, va ser molt bona. Van comparar aquesta iniciativa amb les que ja funcionen de fa anys com és l'Associació de Guionistes o la de Compositors, que tenen seu a l'SGAE, on paguen un lloguer baix. El consell: establir objectius assolibles per evitar el desgast. La tasca sindical li va semblar especialment important i va reconèixer que, per la mateixa dinàmica de funcionament de l'SGAE, l'interessava establir complicitats més enllà de les tasques administratives amb els que ja són socis de l'SGAE (majoritàriament).

La principal preocupació del Ramon Muntaner va ser saber fins a quin punt estava constituïda l'associació (resposta per la nostra part: és ja una associació legalment constituïda, falta que tots els que heu mostrat interès per l'associació us inscriviu formalment tan bon punt us passem el full d'inscripció definitiu i posem en marxa, entre d'altres coses, una quota que, d'entrada garantís el nostre funcionament).

Respostes concretes a les nostres preguntes:

1) El projecte de crear una web és una cosa que ells tenen en ment des de fa temps, que fins i tot van començar a posar en marxa amb l'Institut del Teatre, però que no s'ha acabat de arribar enlloc. La seva proposta: que presentem un projecte de web per veure si arribem a un acord (l'única condició inicial és que no exclogui cap dramaturg en actiu, cosa que és, per se, un objectiu fundacional de l'associació Dramaturgs a Catalunya).

2) Cap problema a disposar d'un espai (a preu mòdic) com a seu de l'associació. A més a més van oferir a l'associació la possibilitat de comptar amb l'assessorament (com a mínim en les fases inicials) de l'Assessoria Jurídica de l'SGAE.

3) Cap problema a cedir espais per a conferències i lectures. Encara més, van plantejar la possibilitat de fer cursos o classes magistrals amb creadors de pas al nostre país. Del preu dels cursos s'hauria de pagar el professional convidat, però l'ajut per part de l'SGAE consistiria en espai i comunicació.

4) Sí a l'ajut a programes per al desenvolupament de la dramatúrgia però sempre subjectes a un projecte concret que l'SGAE pugui considerar interessant. En aquest sentit, el Ramon Muntaner va recordar que l'SGAE no té una línia de subvencions com les institucions públiques.

5) Respecte al teatre especialment dedicat a la dramatúrgia, ens va preguntar quina era la idea i si estàvem en bona relació amb la Sala Beckett. (La nostra resposta: cap problema amb la Sala Beckett, al contrari, és una de les visites que tenim pendents i que farem en breu. I sí, de moment, i tenint en compte que aquest, justament, seria un projecte a llarg termini, és possible que la idea d'un teatre per a la dramatúrgia s'assembli molt al que serà la Sala Beckett en el moment que s'estableixi en el nou espai (si no m'equivoco, a Can Fabra. Tot i així, vam comentar que les possibilitats d'una Sala Beckett són inevitablement limitades per moltes raons i que, probablement, el que caldria, a mig o llarg termini, és comptar amb un teatre que oferís a tota la dramatúrgia altres possibilitat).

Sento haver-me allargat tant, però m'ha semblat important fer un resum de tot el que es va parlar. L'entrevista, a l'Ever i a mi, ens va semblar especialment positiva. Tant el Ramon Muntaner com l'Agnela Domínguez van mostrar-se oberts a les iniciatives amb prevencions, només, a oferir ajuts econòmics (que no van negar, però tampoc van oferir espontàniament).

Per raons de feina, m'he vist impossibilitat a agilitar les coses de l'associació, i, d'ara endavant, necessitarem equips de treball dedicats a tasques concretes. Tenim pendent una reunió de la junta directiva per posar en marxa tots aquests aspectes.

Res més.

Una abraçada a tothom.

Salut

Pablo Ley

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada